Rottneros skola kan öppnas igen

Uppdaterad
Publicerad

En utredning tillsätts i Sunne med syfte att öppna den nedlagda skolan i Rottneros och stänga en av tätortsskolorna istället.

Den infekterade skolstriden i Sunne tog en ny vändning idag när Kommunstyrelsen beslutade att uppdra åt tjänstemännen att utreda ett återöppnande av skolan i Rottneros, samtidigt som endera Skäggebergsskolan eller Åmbergs skola inne i tätorten läggs ner.

Beslutet drevs igenom av de styrande partierna Hela Sunne och Socialdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna, medan de tre borgerliga partierna Centern, Moderaterna och Folkpartiet reserverade sig. Ärendet går nu vidare till Kommunfullmäktige för slutligt beslut den 27:e april.

Stängde inför hösten

Skolan i Rottneros lades ner av den dåvarande borgerliga majoriteten i kommunen inför höstterminsstarten. En nedläggning har även varit planerad även för Åmbergs skola.

Skolstriden har varit mycket infekterad och anses vara en orsak till att Centerpartiet förlorade makten i Sunne där partiet styrt sedan tidigt 70-tal.

Valfråga

Socialdemokraterna och Hela Sunne gick till val på att satsa på kommunens mindre skolor, och återöppna skolan i Rottneros.

– Det var ett vallöfte. Beslutet idag känns bra, säger kommunalrådet Tobias Eriksson (S).

Möjlig nedläggning

Skolan i Rottneros bör öppnas igen och en skola inne i Sunne läggas ner istället. Det är målet med den utredning som de styrande i Sunne drev igenom idag med stöd av Sverigedemokraterna.

Hopp för Rottneros

Under måndagens (14/4) kommunstyrelsemöte i Sunne möjliggjordes ett återöppnande av den nedlagda Rottneros skola, då Sverigedemokraternas vågmästarroll avgjorde med siffrorna 6-5.

Bifallsyrkande från Anina Laroma, Sverigedemokraterna:

”Sverigedemokraterna värnar om en decentraliserad skolstruktur. Jag yrkar i enlighet med S/HS förslag och stödjer därmed resultatet av folkomröstningen. Det var också vårt vallöfte.”

Anina Laroma kommenterar: ”Ett viktigt beslut för Rottneros som ort, då barnfamiljer nu kan andas ut, samtidigt som det kan locka fler barnfamiljer till bruksorten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.