Foto: SVT

Influensavaccination startar – gratis till riskgrupper

Publicerad

Nu närmare sig influensasäsongen. Därför uppmanar sjukvården framförallt äldre personer att vaccinera sig. Och för att få så många möjligt att göra det, erbjuder landstinget i Värmland sprutan gratis till personer i riskgrupper.

I dagarna har över 60 000 värmlänningar som fyllt 65 år fått ett personligt brev med uppmaningen att vaccinera sig mot årets influensa. Även den som har en kronisk sjukdom eller är gravid riskerar att bli allvarligt sjuk av en alldeles vanlig influensa.

– De senaste influensasäsongerna har varit besvärliga, många blev sjuka och trycket på vården var stundtals mycket hårt. Bästa sättet att minska risken för att bli sjuk samt att smitta andra är vaccination, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén och konstaterar att antalet och andelen som vaccinerar sig ökat de senaste åren.

Besvärligt

Men hur aggressiv årets influensa kommer att vara, vågar inte Ingemar Hallén sia om.

– Det är alltid väldigt svårt att förutspå, men vi har sett att de två senaste säsongerna varit besvärliga sett till hur många som blivit så sjuka av sin influensa att de behövt vård på sjukhus.

60 procent över 65 år

Förra året valde omkring 60 procent av dem som är över 65 år i länet att vaccinera sig, vilket är fler än riksgenomsnittet, men sjukvården ser gärna att ännu fler tar den förebyggande sprutan. Och för Astrid Jahnberg är det en självklarhet.

– Ja, jag har tagit sprutan de fem senaste åren, och det tänker jag fortsätta med. Det är skönt att slippa få influensa, säger hon.

Öppna mottagningar

Vårdcentralerna runt om i länet erbjuder från och med i morgon tisdag tider på öppna mottagningar för personer som tillhör en riskgrupp, och där ges vaccinationen kostnadsfritt för riskgrupperna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer