Helena Henriksson, vd på Torsby camping, berättar att det är tomt på campingen och att hon är orolig för sommaren som kommer. Foto: SVT

Inga norrmän i Värmland i påsk – tomt i stugor och husvagnar

Uppdaterad
Publicerad

Till påsk vallfärdar norrmännen normalt till butiker, fritidshus och campingplatser i bland annat Värmland. Nu står det mesta istället tomt, sedan Norge stängt gränsen i ett försök att stoppa coronasmittan.

– Det är oroligt och vemodigt och tomt, säger Helena Henriksson, vd på Torsby camping där norska gäster står för 99 procent av säsongsplatserna.

På Torsby camping står husvagnar och stugor tomma och öde.

Nu till påsk kommer de norska säsongsgästerna ett vanligt år för att titta till sina anläggningar och premiärövernatta. I år är allt annorlunda.

Coronaviruset i Värmland

– Det är ju norrmännens största högtid. Normalt hade det varit fullt här nu, säger Helena Henriksson, vd för Torsby camping.

”En av våra största veckor på året”

Det är inte bara husvagnarna som står tomma. Nära 4 000 norrmän äger fritidshus i Värmland – hus de nu inte kan besöka.

Och när norrmännen stannar hemma påverkar det många branscher.

– Normalt är det här en av våra största veckor på året. Vi räknar med ett tapp på 20–30 procent, och det kan bli mer, säger handlaren Jakob Walfridson.

Oro för framtiden

Gränsstoppet har redan förlängts en gång. Nu gäller det över påsk – sedan vet ingen vad som händer.

Helena Henriksson på Torsby camping vet inte vad hon ska tänka inför sommaren.

Vad gör ni om norrmännen inte kommer?

– Ja du, jag vet inte. Ett år utan inkomst – klarar vi det?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet