Ingemar Gustafsson i byn Brevik utanför Arvika har precis börjat producera egen el. Foto: Jenny Eriksson SVT

Ingemar satsar på 50 procent egenproducerad solel

Uppdaterad
Publicerad

I byn Brevik utanför Arvika installerar sex familjer just nu solpaneler på sina hus och hos Ingemar Gustafsson har elproduktionen precis kommit igång.

– Det känns väldigt bra.

Solen skiner på en klarblå himmel när SVT hälsar på i byn Brevik. På Ingemar Gustafssons garagetak blänker de nyinstallerade solpanelerna och mätaren i garaget visar att elproduktionen tickar på för fullt.

– Det kan inte bli mycket bättre väder än så här för elproduktionen konstaterar Ingemar och lägger handen på de varma panelerna.

Klimatkrisen

Halva årsförbrukningen

115 000 kronor har han investerat i solcellsanläggningen med 36 paneler och han räknar med att den ska producera 10 000 kWh per år, vilket motsvarar halva årsförbrukningen.

– Det är ett sätt att bidra med lite hjälp både energimässigt och miljömässigt, säger Ingemar Gustafsson.

Hur har skattereduktionen på grön teknik spelat in när du bestämde dig för solpaneler?

Det var inte helt avgörande, men det är bra och i och med att vi är sex stycken som gör det här samtidigt fick vi en bra offert från vår leverantör.

Tävling i byn

En efter en börjar de andra byborna bli klara med sina anläggningar och Ingemar tror att ännu fler kommer bli inspirerade och följa deras exempel på sikt.

– Det kommer nog bli en liten tävling här i byn tror jag om vem som producerat mest egen el.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet