Foto: SVT

Integrationsfestival i Mariebergsskogen

Uppdaterad
Publicerad

Det bakas och friteras i Korskyrkans kök. Här förbereder fyra tjejer mat till Integrations- och kulturfestivalen, som drar igång på lördagsförmiddagen i Mariebergskogen. Små bröd står på gäsning under en bakduk, dom plattas ut och fylls till en afgansk variant av piroger.

– Det kallas boulani och är en afgansk maträtt, förklarar Rani Thayaparan. Hon jobbar som projektsamordnare för integration på Röda Korset i Karlstad.

Festivalen är ett samarbete mellan Karlstad kommun och Röda Korset, men flera andra föreningar kommer också finnas på plats i Mariebergsskogen och bjuda på uppträdanden och aktiviteter.

– Det kommer att bli mat och dans och musik, säger Rani Thayaparan och skrattar. Vi kommer att bjuda på mat från olika kulturer, från Afghanistan, Kurdistan, Mellanöstern och Indien.

Kommunens mångfald

Rani Thayaparan berättar att det är en dag då man vill öka gemenskapen och förståelsen mellan etablerade svenskar och nyanlända. Det kommer inte bara vara de nyanländas kulturer som ska visas upp utan dagen ska präglas av kommunens mångfald. Här kommer till exempel Ulvsby folkdanslag finnas med och Karlstads Karate klubb, fortsätter Rani Thayaparan.

Rani Thayaparan, projektsamordnare för integration på Röda Korset i Karlstad. Foto: SVT

– Integration är inte något konstigt, och det ligger i allas våra händer att integrationen ska ske. Och vi behöver fler händer för att vi ska lyckas med integration, säger Rani Thayaparan.

I köket växer högen med nyfriterade boulani. De packas in i stora foliepaket som får en svensk flagga som kronan på verket.

– Integration är trevligt, så bara kom och se hur trevligt det är, avslutar Rani Thayaparan med ett inbjudande och glatt skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.