Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I ett halvår har 85-åriga Gun Fröberg från Karlstad hållit sig från socialt umgänge och hon tycker att situationen börjar kännas tröstlös. Foto: SVT

Isoleringen börjar kännas tröstlös för våra äldre

Uppdaterad
Publicerad

Under våren började Folkhälsomyndigheten rekommendera de som var 70 år och äldre att begränsa sina sociala kontakter. En av de som hållit sig från socialt umgänge är Gun Fröberg i Karlstad.
– Jag är 85 år och ska det här fortsätta fem, kanske sex år till? Det tycker jag verkar tröstlöst, säger hon.

I början tyckte Gun Fröberg att det verkade enkelt och att rekommendationerna nog inte skulle vara så svåra att leva upp till.

– Jag tänkte att det här går nog bra ett par veckor eller så men nu när det har gått ett halvår, hur länge ska det här fortsätta?

”Blir nästan lite arg”

Gun Fröberg är en glad och pigg Karlstad-pensionär. Hon är van att ta en promenad till affären, att handla och laga sin egen mat. Men nu försöker hon följa rekommendationerna som innebär att hon bland annat ska avstå från att resa kollektivt och inte röra sig där det samlas många människor.

Sedan pandemin bröt ut i mars har hennes möjlighet att träffa folk begränsats avsevärt och hon känner sig isolerad.

– Man blir nästan lite arg. Man tänker, vad har jag gjort eftersom jag inte får åka buss när jag vill och inte gå och handla när jag vill. Det är ju egentligen bara det att jag har blivit gammal, säger Gun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet