Sonen till den 94-åriga kvinnan anmäler Region Värmland till Inspektionen för vård och omsorg efter att en ambulanssjuksköterska lämnat henne utan behandling eller vidare uppföljning. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sjuk 94-åring lämnades ensam – dog av blodförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska vid Region Värmland bedömde att en 94-årig kvinna i Karlstad med influensasymtom och bensmärta inte behövde akutvård och åkte igen. IVO kritiserar sköterskan för att inte ha rådgjort med läkare och säkrat fortsatt vård. Dagen därpå togs kvinnan akut till sjukhus, men avled av blodförgiftning.

Det är kvinnans son som ringer 112. Han har försökt ta sin mamma till akuten, men det var svårt att ens få henne ur sängen. SOS Alarm skickar en ambulanssjuksköterska för bedömning på plats.

”Redan från första stund känns detta besök mycket olustigt” skriver sonen i anmälan till IVO.

Han skriver att mamman skriker rakt ut av smärta när sjuksköterskan försöker få henne ur sängen. Sedan åker sjuksköterskan därifrån. Mamman hade sedan tidigare bokat en tid på vårdcentralen dagen efter, men då har hon blivit så dålig sonen ringer efter en ambulans. Den här gången får hon åka in till akuten och dör på sjukhuset dagen efter.

”Då patienten var sängliggande på grund av smärta menar IVO att det inte var rimligt att förvänta sig att patienten utan hjälp skulle klara sig tills nästkommande dag med en tid på vårdcentralen”, skriver IVO i sitt beslut.

”Bedömdes inte vara i behov av akutsjukvård”

Christer Lagerberg som är tf verksamhetschef för ambulanssjukvården i Värmland ger ett skriftligt svar till SVT angående händelsen.

”När vår ambulanssjuksköterska var hos patienten, var hen omgiven av anhöriga. Hen bedömdes inte vara i behov av akutsjuksvård, vilket IVO delar vår bedömning kring. Enligt våra riktlinjer och rutiner skulle medicinskt stöd i form av läkare kontaktas, men vår utredning visar att det troligtvis inte skulle ha medfört någon annan bedömning än den som gjordes med tanke på det medicinska tillståndet med till exempel blodtryck, temperatur och hjärtrytm osv som inte visade på blodförgiftning vid under sökningstillfället. Vår personal säkerställde att det fanns en tid bokad för patienten på vårdcentral dagen efter. Patient och anhöriga gavs information om alternativa färdsätt dit och uppmanades att höra av sig ånyo till 112 om försämrat tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.