HVB-hemmet får allvarlig kritik. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

IVO kritiserar värmländskt HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Mölnbacka HVB-hem i Deje får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg efter att ha använt olagliga tvångsåtgärder mot ungdomar som varit inskrivna där.

IVO:s inspektörer har pratat med både personal och inskrivna ungdomar och granskat HVB-hemmets dokumentation. Nu har IVO konstaterat att flera allvarliga fel har begåtts på Mölnbacka. Kritiken från IVO handlar bland annat om att personal har hållit fast stökiga ungdomar, tagit tag kring halsen och lagt ner dem på golvet.

Mölnbacka ungdomshem tar emot både flickor och pojkar som är mellan 13 och 20 år gamla. Ungdomarna kommer till boendet efter beslut från socialtjänsten och kan vara inskrivna enligt socialtjänstlagen (SOL) eller enligt lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), enligt HVB-hemmets egen hemsida.

Mölnbacka ungdomshem

Följer inte tillståndet

Personal på hemmet har flera gånger åkt iväg med stökiga och drogpåverkade ungdomar till en stuga där den unga fått vara ensam med personalen. I vissa fall har även ungdomar som hämtats av polis lämnats av direkt vid stugan. Även en lägenhet som ägs av verksamheten har använts på liknande sätt.

Det ligger enligt IVO utanför HVB-hemmets tillstånd och är olagligt.

-Tvångsingripanden som skett är inte tillåtet vid aktuellt HVB oavsett om de vårdas enligt SoL eller LVU. Det är endast statens institutionsstyrelse, SiS som med sina särskilda befogenheter kan besluta om vissa tvångsingripanden, säger IVO:s inspektör Magnus Lagerqvist.

Kroppsvisiteras

I beslutet från IVO vittnar också flera ungdomar om att ha utsatts för kroppsvisitering, något som inte heller är lagligt att använda mot de unga som är inskrivna under socialtjänstlagen.

Dessutom framkommer att personal hindrat ungdomarna från att kontakta IVO, som är den myndighet som granskar HVB-hem och andra liknande verksamheter.

– De (HVB-hemmet) får inte använda metoder och arbetssätt som de enligt lag inte har rätt till. Verksamheten ska har kunskaper om vilken lagstiftning som gäller för deras typ av verksamhet och har ansvaret för att personalen agerar i enlighet med det, säger Magnus Lagerqvist på IVO.

Vill inte kommentera

Enligt beslutet från IVO har inte incidenter rapporterats enligt Lex Sarah vilket alla verksamheter som jobbar under socialtjänstlagen måste göra. IVO kräver nu att HVB-hemmet besvarar kritiken och redovisar åtgärder innan den 7:e juni i år.

– Vi kommer besvara IVO:s kritik, i övrigt vill jag inte lämna några kommentarer, säger Mölnbackas föreståndare Hans Magnusson till SVT Nyheter Värmland.

Socialtjänstlagen

  • Insatser inom socialtjänsten bygger på frivillighet, vilket innebär att de inte kan ges mot den enskildes vilja.
  • Socialtjänstlagen innehåller inga bestämmelser som tillåter användning av tvång eller inskränkningar av den enskildes rörelsefrihet.
  • Alla barn och unga som placeras i HVB-hem har rätt att känna sig trygga. Nedläggningar och fasthållning i olika former kan upplevas som mycket integritetskränkande och innebär ett allvarligt ingrepp i barnets personliga integritet.
  • Fasthållning medför också en skaderisk för barnet eller den unge, exempelvis då det vid nedläggning i bukläge finns risk för att andningen hämmas.
  • Verksamheten har ett ansvar för att inskrivna barn kan hanteras och ges vård och omsorg inom ramen för vad lagen tillåter samt att efter en händelse då fysiskt ingripande bedömts nödvändigt, följa upp och analysera hur verksamheten ska arbeta för att undvika att en sådan situation inträffar igen.

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet