Agneta Jöhnk är avdelningschef på SKL Foto: TT/Thomas Carlgren

SKL: ”Jag hoppas att vi klarar av det”

Uppdaterad
Publicerad

I februari presenterade Sveriges kommuner och landsting, SKL, tre strategier för hur samhället ska klara av den kommande bristen på bland annat undersköterskor. Med hjälp av dem hoppas de att kommunerna och landstingen ska klara bemanningen inom vården de kommande åren.

– Det kommer inte att vara en paradväg att gå, säger Agneta Jöhnk, avdelningschef på SKL.

För att klara av att täcka personalbehovet inom bland annat vården de kommande åren, presenterade Sveriges kommuner och landsting tre strategier i början av februari. Fler ska arbeta mer, arbetslivet ska förlängas och tekniken utnyttjas. Agneta Jöhnk är avdelningschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, och hon menar att en av lösningarna är att erbjuda heltidstjänst till de som redan arbetar som undersköterskor.

– Vi måste också försöka få de som jobbar att jobba längre. Kanske börja tidigare men också jobba fram till 66-67 år. Men då måste vi ha en bra arbetsmiljö för det, förstås, säger hon.

Undersköterskor i Värmland

Teknisk utveckling

Hon framhåller också vikten av att den tekniska utvecklingen inom vård och omsorg fortskrider. Behovet av digitalisering och artificiell intelligens för att avlasta vårdpersonalen kommer att öka i framtiden.

– Utvecklingen pågår på det här området, men vi har en bit kvar innan vi är där.

Hur stor sannolikhet är det att kommunerna och landstingen kommer att klara av att bemanna upp inom vården de kommande åren?

Jag kan bara säga att jag hoppas att vi gör det, men det kommer inte att vara en paradväg att gå.

Förstår politikerna allvaret i den här frågan?

– Jag tror att de flesta gör det, sedan har man lite olika förståelse beroende på hur man har lyckats att lösa den här uppgiften bakåt i tiden.

Uppdaterade politiker

Hon säger att det är av stor vikt att Sveriges kommuner och landsting håller politikerna informerade om den bild som gäller just nu.

– Att det kommer att bli svårt att rekrytera och därför måste vi lägga resurser på att hitta andra former av hjälp.

Det visade SKL:s rapport om rekrytering

Antalet anställda inom välfärdsverksamheterna (skola, vård och omsorg) behöver öka med knappt 200 000 personer i hela landet de kommande tio åren. Under samma period väntas drygt 300 000 personer gå i pension inom de här yrkena.

Antalet personer i arbetsför ålder ökar inte lika mycket som antalet barn och äldre.

Sveriges kommuner och landsting räknar med att rekryteringsbehoven inom välfärdsverksamheterna kan minska med cirka 180 000 personer de kommande tio åren, med hjälp av tre strategier; Fler arbetar mer, Förläng arbetslivet och Utnyttja tekniken.

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Här är en länk till rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Undersköterskor i Värmland

Mer i ämnet