Jenny Wallménius Höög, projektledare Region Värmland gästa SVT NYheter Värmlands studio. Foto: SVT

Jobbgaranti för undersköterskor i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Wallménius Höög, projektledare Region Värmland, har lett ett projekt där kommunerna och landstinget har jobbat tillsammans för att locka fler att bli undersköterskor.

Vilken bild har ungdomarna av jobbet?

– Framförallt har vi sett att de har en ganska begränsad bild av vad det här är.  När man söker den här utbildning är man 15-16 år så de är klart att man inte har hela bilden då. Ska man få fler att välja utbildningen och yrket behöver man få en bredare bild av vad det egentligen handlar om.

Undersköterskor i Värmland

Är det så att de haft en övervägande negativ bild av yrket?

-Kanske och kanske en begränsad bild. Vi vet ju att många som jobbar i de här yrkena är ju väldigt nöjda och tycker att det är ett otroligt meningsfullt jobb. Många säger att här får man verkligen utrymme att göra skillnad på riktigt.

Vad krävs för att locka ungdomarna att också tycka det?

– Då har vi konstaterat i dialog med ungdomarna att de vill ha en ärlig bild. Och de vill få höra det av personer som de själva kan identifiera sig med.

Det är inga fagra reklamfilmer det handlar om?

– Nej, även om vi nu vill göra en kommunikationsinsats som vi gett namnet ” vård är bäst”,  så handlar det handlar inte om att skönmåla. De unga vill ha en ärlig bild, men de är mottagliga för en bredare bild av vad det här egentligen innebär.

Ni har jobbat på andra sätt också för att få unga att komma ut och se vad jobbet innebär ganska tidigt?

– Ja vi har sett att praktiken som man gör i årskurs åtta kan vara ett viktigt steg på vägen. Där har några kommuner aktivt satt ihop ett upplägg för de unga att få prova på hur både yrket och utbildningen går till och det har varit väldigt lyckosamt.

Vilka jobbmöjligheter har den som tar den här utbildningen?

– Vi har sett att behovet är så stort att vi törs lova att alla som tar sig igenom utbildningen, vård- och omsorgsprogrammet, och tar examen, de kan vi lova jobb. Vi har en jobbgaranti i Värmland.

Vad händer om ni misslyckas att sprida den här positiva bilden av yrket?

– Man  måste jobba på många olika plan. Det här är ett problem som är gemensamt för hela Sverige. Får vi inte fler som vill utbilda sig till undersköterskor så får vi problem med omvårdnaden och de befintliga undersköterskor får problem, för vem ska då bli deras kollegor och stötta dem?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Undersköterskor i Värmland

Mer i ämnet