Han har varit autoriserad tomte sen 14 oktober 1995 och har nu sin mest hektiska arbetstid på året. På julafton ska Värmlandstomten åka runt till 21 olika familjer. Foto: Privat

Värmlandstomten: ”Jag skriver rallynoter inför julafton”

Publicerad

Han heter egentligen Inge Olson. Men 79-åringen i Deje är nästan uteslutande känd som Värmlandstomten eller Inge i Halla.

– Jag träffar folk jag varit bekant med i 50-60 år och de frågar, vad heter du i efternamn? De vet inte det, skrattar Inge.

Han har varit auktoriserad tomte sen 14 oktober 1995 och har nu sin mest hektiska arbetstid på året. På julafton ska Värmlandstomten åka runt till 21 olika familjer och önska god jul.

– Det är så roligt att träffa folk. Men det krävs mycket förberedelser inför, jag jobbar med det en månad innan julafton.

Rallynoter till klapputdelningen

Inför julklappsutdelningarna skriver han ”rallynoter”, som han kallar det, ritar kartor, exakta vägbeskrivningar, tidsscheman och telefonnummer.

– Jag ringer hundra meter från huset och då ställer de ut säcken. Jag kör 25 mil på julafton men på Hammarö går jag nästan bet, där är det flera små samhällen och det är stort. Där har jag problem.

Inge Olsson, mest känd som Värmlandstomten, är årets Vit jul-ambassadör. Foto: Privat

”Hon var inte glad”

Han har jobbat som tomte varje julafton sen 90-talet. Han fru har nu vant sig vid att vara själv hemma, den större delen av julaftonen. Annat var det i början.

– Det kan vi inte ta i tryck… ha ha, nej men de första åren var hon inte glad. Hon hade ingen hjälp hemma och jag jag kände mig lite skyldig…

Jultomteuppdrag har han hela året men december månad är naturligtvis mest intensiv. Under många år jobbade han även på sin bilskrot men idag är det sonen som mekar, Inge sköter pappren och vissa ärenden.

Viral kändis numer

Numer har även Värmlandstomten blivit viral, genom sin sida på Facebook. Men det är hans fru som sköter den.

– Jag är för oteknisk. Hon lade ut en film på mig när jag sjöng. 40.000–50.000 såg den, över hela världen, Helt otroligt.

Att han är en kändis har han märkt många gånger. Han minns särskilt ett par från Göteborg som tog en bild på dem tre och skickade bilden till honom.

– På kortet stod det bara ”till han i mitten” och ”Deje”. Det fanns ingen adress men kortet kom fram ändå. Jag spar många roliga vykort och brev som jag får.

Julaftonen – en lång diet

På julaftonsmorgon är det dags att dra på tomtekläderna. Men det blir som vanligt en mager jul.

– Jag äter aldrig något under dagen, inte frukost heller. Jag har inte tid och jag kan ju inte låna toaletten hos folk. Men lite saft har jag med. När jag kommer hem vid 22-tiden, då är maten god, ha ha ha, skrattar han.

Det är mer än ett barn som genom åren känt och dragit i tomtens skägg. Foto: SVT

Tomtens julklappsönskan

Han är 79 år fyllda men har inga planer på att avsäga sig sina tomteuppdrag.

– Jag håller på så länge jag orkar. Ibland frågar jag familjer jag träffat genom åren; ska jag verkligen komma, barnen är ju stora nu. Då säger de, bry dig inte om storleken på barnen, det är ju tradition!

Med så många julklappar runt sig kan man kanske tro att tomten själv önskar sig något speciellt. Men så är icke fallet.

– Ingenting. Det är sant.

Men han tillägger:

– Det enda jag behöver fylla på med är strômper och kalsonger, ha ha ha.

LÄS OCKSÅ: ”Förstör inte julen för barnen”

Det här visste du inte om Värmlandstomten

– Han kallades för Inge i Boa, när han jobbade i butik på 50-talet

– Han är en av 40 auktoriserade jultomtar i landet

– Han har över 4.200 följare på Facebook

– Han har två getter

– Juldagen är ”fridlyst”, då han firar jul

– Han har besökt vissa familjer i 15 år i rad

– Han har aldrig ställt in julaftonsbesöken, trots elaka förkylningar

– Han får ett 50-tal julkort varje år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.