Starta klippet för att se kartan över var vindkraftverken planeras och hur företaget ser på miljöpåverkan. Foto: TT/SVT

Jättelik vindkraftspark planeras norr om Höljes

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreds planer på en jättelik vindkraftspark vid Röknölen två kilometer norr om Höljes.

Totalt handlar det om 57 vindkraftverk, och inom kort kommer de boende i området att kallas till samråd för att ge sina synpunkter.

Bakom planerna står företaget Fred Olsen Renewables AB.  Samrådet gäller maximalt 57 stycken upp till 270 meter höga vindkraftverk. Tanken är att den nya vindkraftsparken ska placeras i ett område öster om Klarälven och Höljessjön.

Se kartan över vindkraftsverken och hör vindkraftsbolagets vd berätta om planerna i klippet ovan.

– Vi har valt platsen eftersom det finns en god vindresurs där och det går att hålla ett förhållandevis långt avstånd till närboende, säger Gustav Nordström, som är vd på Fred Olsen Renewables AB.

Arbetstillfällen

Enligt Gustav Nordström kommer vindkraftsparken att påverka landskapsbilden i området, men den innebär också en chans till arbetstillfällen både under byggtiden och när parken är på plats.

– En park med 57 vindkraftverk innebär en investering på mellan två och tre miljarder och det medför mycket positivt för närsamhället och för kommunen i stort.

Miljökonsekvenser

Just nu pågår samråd inför den miljökonsekvensbeskrivning som enligt planerna ska lämnas in tillsammans med ansökan om miljötillstånd i december.

I området och intill den planerade vindkraftsparken finns både naturreservat, så kallade Natura 2000-områden och flera områden av riksintresse för natur- kultur- och friluftsliv. Men enligt vindkraftsföretaget kommer parken inte att hota skyddade arter eller livsmiljöer.

– Länsstyrelsen kommer att göra en hård prövning, och hotas naturen av betydande skada kommer vi inte att få tillstånd att bygga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om vindkraft i Värmland

Mer i ämnet