Joe Bengtsson, en av de som engagerat sig i protesterna mot vindparken, är nöjd med beskedet. Foto: SVT

S vill stoppa vindparksplaner i Höljes

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Torsby säger nej till en vindkraftspark på Röknölen i norra Värmland och därmed finns politisk majoritet för att med kommunalt veto stoppa projektet, rapporterar P4 Värmland.

Planerna på att bygga 57 vindkraftverk på Röknölen i norra Värmland har stött på ett massivt motstånd och nu har även socialdemokraterna i Torsby beslutat att säga nej. Det betyder att en majoritet i kommunen är emot och att kommunens veto skulle sätta stopp för en kommande ansökan som var planerad att lämnas in i december.

Joe Bengtsson är en av de som engagerat sig i protesterna mot vindparken och han är nöjd med beskedet, men också medveten om att frågan är långt ifrån avgjort.

– I det korta perspektivet så blir det inget, men det kan ju komma en ny ansökan om några år.

Därför säger S nej

Ann-Katrin Järåsen, ordförande för socialdemokraterna i Torsby-Nordvärmlands arbetarekommun, menar att partiets beslut framför allt handlar om naturhänsyn.

– Vi hade ett medlemsmöte och samlade in synpunkter från de som lever närmast. De anser att lokaliseringen inte är bra för en vindpark och vi är ju deras representanter och ska föra deras talan, säger Järåsen till SVT Nyheter Värmland.

Hon poängterar att S inte är emot vindkraftsetableringar totalt sett.

– Det finns möjlighet att föra diskussion om andra områden som vi ser det.

Bolaget ger inte upp

Gustav Nordström, VD för Fred Olsen Renewables AB, bolaget som vill anlägga vindparken, säger till P4 Värmland att man fortsatt ser goda förutsättningar för en vindkraftpark i området.

– Vi måste göra ett omtag och se närmare vilka anpassningar som krävs och hur dessa kommuniceras så vi får acceptans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om vindkraft i Värmland

Mer i ämnet