Joe Bengtsson, talesperson för Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes,berättar vad han hoppas på att demonstrationen ska leda till och varför även norrmän är med och manifesterar mot vindkraftparken vid Röknölen. Foto: SVT, Joe Bengtsson

Gränsöverskridande demonstration mot vindkraften vid Röknölen

Uppdaterad
Publicerad

Tre olika organisationer samlas under onsdagseftermiddagen på båda sidorna av norska gränsen, vid Långflon i Torsby kommun, för att visa sitt motstånd mot planerna på vindkraftparken vid Röknölen.

Planerna på 57 stycken 270 meter höga vindkraftverk norr om Höljes, som företaget Fred Olsen Renewables AB har, har rört upp starka känslor bland boende i trakten.

Under onsdagen samlas personer från de tre föreningarna Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes, den norska Banneraktion och Nej till vindkraft på Ripfjället, för att höja rösten mot projektet.

Strid om vindkraft i Värmland

Kritisk till hur kommunikationen skett

Joe Bengtsson är talesperson för Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes och han ställer sig kritisk till flera delar i vindkraftprojektet.

Han pekar exempelvis på naturvärdena som riskerar att blir lidande i ett parkbygge, och luckor som han ser i kommunikationen från Fred Olsen Renewables AB gentemot de boende i området.

– Samråd har gjorts säger de. Men det anser vi att det inte har gjort, för de har inte träffat befolkningen i Höljes. Och det skyller de på coronan, för att lättvindigt komma undan, säger Joe Bengtsson.

Enligt arrangören så deltog omkring 150 personer i manifestationen som hölls på båda sidorna av landsgränsen. Foto: Joe Bengtsson

Vill ha tydligare bild av hur naturen påverkas

Däremot har företaget träffat Aktionsgruppen, som inte alls är nöjda med den samrådshandling som lagts fram.

– Vi har definitivt underkänt den, för det saknas så mycket uppgifter. De har exempelvis inte skrivit ett ord om alla de vägar som ska planeras inom det här området. Det kommer bli minst tre mil väg och vägen är sex meter bred och på varje sida ska det vara sex meter fritt så de tar sig fram med vingar och alltihop.

I klippet talar Joe Bengtsson, talesperson för Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes, om vad han hoppas på att demonstrationen ska leda till och varför även norrmän är med och manifesterar mot vindkraftparken.

Och här kan du se vad vd:n för vindkraftföretaget svarar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om vindkraft i Värmland

Mer i ämnet