Kommunen bröt mot offentlighetsprincipen. Nu levererar JO kritik. Foto: SVT

JO-kritik mot Karlstads kommun

Uppdaterad
Publicerad

En tjänsteman vid Karlstads kommuns vård- och omsorgsförvaltning får kritik av justitieombudsmannen, JO, för hur hon hanterat en begäran om att lämna ut uppgifter från allmänna handlingar.

Sonen till en kvinna på ett vårdboende i Karlstad har hävdat att hans mor under flera år utsatts för kränkningar och vanvård. Mamman ska bland annat ha drabbats av skador i samband med en fallolycka.

Bristfällig information

När sonen begärde ut journalanteckningar med uppgifter om hur kommunen hanterat mammans fallolycka nekades han det med hänvisning till att det pågick en utredning hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt JO borde kommunen ha upplyst om skälen till varför handlingen inte lämnades ut. Kommunen skulle också ha upplyst om möjligheten att begära att den allmänna handlingen i sin helhet skulle lämnas ut.

Fallolyckan ska ha inträffat 2015. JO:s kritik fastställdes under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.