Hör Johanna Kaldén och trafikchefen i klippet. Foto: SVT

Johanna från Kil vill åka buss som alla andra

Publicerad

Johanna Kaldén är rullstolsburen sedan sex år tillbaka och åker ofta buss mellan Kil och Karlstad. Hennes rullstol ska vara fastspänd i golvet under färd, men enligt Johanna händer det sällan vilket innebär att hon riskerar att kastas ner på golvet.

Rullstolen ska fästas i bussgolvet och passageraren ska ha ett bälte över axeln enligt de regler som Värmlandstrafik har.

Det är busschauffören som ska hjälpa passageraren med det, men Johanna Kaldén berättar att när hon frågar säger busschaufförerna att de inte vet hur de gör.

– Det är i princip jämt när jag åker buss, säger Johanna Kaldén.

Har ramlat ur

Hon har ramlat ur rullstolen och skadat sig två gånger när bussen krängt eller bromsat eftersom rullstolen inte varit fastspänd på rätt sätt. Senast i höstas.

Varför tar du inte färdtjänst hela vägen?

– Det är en kostnadsfråga. Jag åker både färdtjänst, buss och tåg, men det kostar ju lite. Jag vill ju kunna åka buss som alla andra.

”Märkligt”

Johanna Kaldén berättar att hon varit i kontakt med Värmlandstrafik många gånger genom åren, men att hon fortfarande inte får hjälp.

Trafikchefen på Värmlandstrafik Markus Bergman känner inte alls igen bilden.

– Det är väldigt märkligt. Busschaufförerna ska hjälpa till med det enligt våra avtal.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.