Tullverkets yttre personal på bland annat Skavsta flygplats fick inte beväpnas efter terrordådet den 7 april. Foto: TT

Justitiekanslern inleder förundersökning mot Tullverket

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern, JK, har beslutat att inleda en förundersökning mot Tullverket gällande misstanke om brott mot efterforskningsförbudet.

Det är Årjängs kommunstyrelses ordförande Daniel Schützer (S) som lämnade in en anmälan i oktober.

LÄS MER: Kommunalråd anmäler Tullverket

”Tullfrågan – oerhört viktig”

Enligt anmälan ska högt uppsatta inom verket, vid ett besök på tullstationen i Hån förra hösten ha försökt ta reda på vem som lämnat uppgifter till media om planerna på att stänga stationen nattetid. 

– Även om jag önskar att anmälan kring efterforskningsförbudet aldrig hade behövt göras är det bra att JK tar anmälan på stort allvar och inleder en förundersökning. Tullfrågan är oerhört viktig för Årjängs kommun och dess näringsliv, så vi arbetar vidare. 8 december får vi besök av skatteutskottets ordförande Per Åhsling (C) och då fortsätter vi diskussionen om nattstängningen på Tullen i Hån, säger Daniel Schützer i ett pressmeddelande från kommunen.

Vill avvakta utredningen

Verket lämnar också en kommentar till att händelsen kommer att granskas.

– Tullverket tar ärendet på största allvar, men vill nu avvakta JK:s förundersökning innan vi ger vidare kommentarer, säger Åsa Gunnarsson på Tullverkets presstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer