Torsby kommun får bakläxa av kammarrätten. Foto: TT

Kammarrätten ger Torsbypolitiker rätt i infekterad fråga

Publicerad

Förvaltningsrätten i Karlstad ansåg att beslutet om att genomföra sammanträden på distans i Torsbys kommunfullmäktige inte stred mot kommunallagen.

Det gör dock Kammarrätten i Göteborg som nu ändrar beslutet.

Striden kring de digitala kommunfullmäktigemöten i Torsby har pågått i ett år och inleddes när två ledamöter, Roger Larsson (KD) och Roland Jonsson (partilös) överklagade beslutet om att inte ledamöterna fick delta fysiskt utan endast digitalt vid möten.

Förvaltningsrätten i Karlstad gav Torsbys kommunfullmäktige rätt efter ett beslut i maj. Det beslutet överklagades till kammarrätten av Roger Larsson och Roland Jonsson – och nu får de alltså rätt.

Upphäver två beslut

Kammarrätten upphäver Torsby kommunfullmäktiges beslut från den 14 december 2020 i två avseenden.

Det handlar dels om beslutet om att ledamöterna ska delta på distans. Kammarrätten menar att det inte finns stöd i lagen för att hindra ledamöter från att fysiskt närvara på mötena och att fullmäktiges beslut således är olagligt.

Behöver inte vara folkbokförd

Det handlar även om en skrivning om att enbart folkbokförda i kommunen får möjlighet att yttra sig vid allmänhetens frågestund. Kammarrätten anför att det inte bara är de som är folkbokförda i Torsby som är medlemmar i kommunen utan även de som äger fast egendom i kommunen utan att nödvändigtvis vara bosatta där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.