Henrik Gillisson, vd för LBC Logistik Östra Värmland välkomnar kampanjen ”Händerna på ratten”. Foto: Jenny Eriksson SVT

Kampanj ska stoppa rattsurfande yrkesförare

Uppdaterad
Publicerad

”Händerna på ratten” heter åkeribranchens kampanj som ska få chaufförer att sluta rattsurfa. Trots att lagen som skulle stoppa rattsurfandet funnits i tre år nu så bötfälls allt fler för brottet.

Sedan 1 februari 2018 är det förbjudet för förare att använda mobiler eller annan kommnikationsutrustning om man håller den i handen under färd. Trots det bötfälldes 14 843 personer i landet för att ha rattsurfat under 2020, varav 223 i Värmland.

Problemet med yrkesförare som tittar på mobilen under färd har uppmärksammats flera gånger i SVT och läget är allvarligt tycker Henrik Gillisson, vd för LBC Logistik i östra Värmland, som valt att ta ställning för kampanjen ”Händerna på Ratten”. 

– Jag tycker kampanjen är jätteviktig för att återigen upplysa om att det faktiskt är lag på att man inte får mobilsurfa när man kör, säger Henrik Gillisson.

”Konsekvenserna blir väldigt allvarlig vid en olycka med tunga fordon”

Han tror inte att yrkesförare rattsurfar mer än andra förare, men anser att det är ännu allvarligare när de som kör tunga fordon slarvar med uppmärksamheten.

– Det är deras jobb och de har ett stort ansvar. Konsekvenserna blir väldigt allvarliga vid en olycka med ett tunga fordon.

Vad hoppas du att kampanjen ska ge?

– Vi hoppas att den ska leda till färre olyckor.

”De tittar på film, surfar och tar kort på sig själva”

I klippet hör du vad Henrik Gillisson vill se för åtgärder och föraren Patrik Andersson Reimer berättar hur det kan gå till på vägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.