Foto: SVT

Kan dröja fem år innan kommunen får hela summan för gamla stadshuset

Publicerad

51 miljoner har nya ägarna till gamla stadshuset betalat till Karlstads kommun. Men den tilläggsköpesumma på ytterligare cirka tio miljoner som parterna kom överens om har de inte behövt betala. Det kan dröja flera år innan kommunen får de pengarna.

– Vi kan kanske få ut ytterligare åtta, nio miljoner kronor beroende på hur planen ser ut, säger Fredrik Nilson som är mark- och exploateringschef i Karlstad.

Det var efter skarp kritik som tilläggsköpesumman kom till i köpeavtalet.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Sedan detaljplanen ändrades har de nya ägarna MSTWBG Fastigheter rätt att bygga bostäder i och intill gamla stadshuset. Det skulle innebära att de ska betala en tilläggsköpeskilling på 2 000 kronor per kvadratmeter. Tidigare har uppskattningen varit att det handlar om cirka tio miljoner kronor utöver de 51 miljoner som redan betalats.

Men formuleringarna i avtalet innebär att det kan dröja flera år till innan kommunen får betalt. Avtalet gäller i tio år och det har nu gått nästan fyra och ett halvt år.

När kommer fakturan att skickas till de nya ägarna?

– Senast tio år efter tillträde om de inte har gjort någonting innan det. Men vi hoppas ju på att de kommer igång och använder huset till någonting och söker bygglov, då skickat vi fakturan med det faktiska tilläggsbeloppet, säger Fredrik Nilson.

Det innebär att det kan ta fem år till med andra ord?

– Ja, som senast. I den bästa av världar är de igång om något år och gör någonting och då kan vi skicka fakturan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet