Allt talar för ny granskning av försäljningen av gamla stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Det blir med stor sannolikhet en ny granskning av Karlstads kommuns omdiskuterade försäljning av gamla stadshuset. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ställer sig bakom kravet på en ny granskning som Socialdemokraterna lagt fram i en motion till kommunfullmäktige.

– Vi upplever att det finns många frågetecken kvar och det tror jag Karlstadsbor och aktörer inom fastighetsbranschen också känner så därför behövs det en ny oberoende granskning, säger Anders Tallgren (S), kommunalråd i opposition.

I december 2015 sålde kommunen stadshuset till företaget MSTWBG Fastigheter AB, där bland andra affärsmannen Mikael Solberg fanns med som ägare. Priset var 51 miljoner, trots att det fanns intressenter som bjudit mer.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Frågetecken finns

Köparna lockade med att det med deras köp av fastigheten skulle skapas hundratals jobb i IT-bolaget Zynapp, där Mikael Solberg också var en av ägarna. Men i september 2019 försattes Zynapp i konkurs och idag står stadshuset tomt. Trots att en ny detaljplan antagits som ger möjligheter till att bygga bostäder i och intill fastigheten.

– Det finns frågetecken hur den här affären har skötts, säger Ljubica Jasic Modin, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige.

Nisser vill inte kommentera

Också Vänsterpartiet står bakom en ny granskning, precis som Karlstadspartiet Livskvalitet.

– En granskning är på sin plats. Jag vill ha svar på varför bara en gavs möjlighet att köpa stadshuset, säger Vänsterpartiets Parvane Assadbegli.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) vill för dagen inte kommentera saken.

Frågan om en ny granskning ska tas upp i kommunfullmäktige under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet