Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl-Johan Adolfsson (C) är övertygad om att aktionsgruppen Sunne2030:s kampanj har påverkat Centerpartiets svaga valresultat i kommunen. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Karl-Johan Adolfsson (C) övertygad om att Sunne2030 sabbade deras valresultat

Publicerad

Hade Centerpartiet fått fler röster i valet om aktionsgruppen Sunne2030 inte hade funnits?

– Ja, det är jag övertygad om, säger Karl-Johan Adolfsson (C), som länge suttit i den lokala partitoppen.

Några veckor före valet började Sunneborna få hem brev där en rad olika missnöjesfrågor lyftes. Avsändaren var, bland andra, företagaren Peter Besterman och den nystartade gruppen ”Sunne2030”.

De är inget parti och säger sig inte ha några partikopplingar, även om Peter Besterman själv har varit engagerad i Moderaterna.

Valet 2022 Värmland

– Vi är missnöjda med massa beslut som har fattats och då valde vi att agera, säger han och uppger att de samlar ungefär 200 personer.

Alla har inte skrivit under på alla frågor de lyfter, men den gemensamma nämnaren har varit att det behövs förändring i Sunne kommun. Pengarna till kampanjen har, enligt Peter Besterman, kommit från de som själva engagerat sig.

Centern tappade stort

Och så blev det. Centerpartiet, som nästan alltid styrt i Sunne, tappade nio procentenheter av väljarstödet – ungefär lika mycket som Moderaterna vann. Moderaterna dementerar dock kopplingar till aktionsgruppen Sunne2030.

– Vi trodde nog inte att Sunneborna skulle gå på missnöjesgrejen, utan att de förstod bättre, genomskådade det, säger Karl-Johan Adolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet