• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Foto: TT

Ulf Karlsson döms för grovt förtal av Zlatan Ibrahimovic

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Karlssons uttalande där han ska ha uppgett att han trodde att Zlatan varit dopad blev en internationell nyhet – och ett rättsfall. I dag dömdes, och friades, Karlsson för grovt förtal.

Värmlands tingsrätt beslutade i dag att fälla Ulf Karlsson, tidigare förbundskapten för svenska friidrottslandslaget, för förtal mot Zlatan Ibrahimovic.

Han döms till 60 dagsböter på 400 kronor styck för grovt förtal, totalt 24.000 kronor.

Karlssons utspel om dopning

Det var under en paneldebatt om doping som den tidigare förbundskaptenen i friidrott, Ulf Karlsson, uttalade sig om att Zlatan Ibrahimovic byggt en stor muskelmassa under kort tid år. Efter det uttalade han sig till en journalist på Nya Wermlandstidningen. 

– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Jag är övertygad om det. Det står för mig, sade Ulf Karlsson till NWT

Frias och döms

Ulf Karlsson frias av tingsrätten i fråga om uppgifterna han lämnade direkt till NWT:s journalist. Tingsrätten menar att det är uppenbart att uppgiften lämnats till journalisten i offentliggörande syfte, och därför omfattas av tryckfrihetsförordningen.

– Det finns bestämmelser i tryckfrihetsförordningen om att man fritt ska kunna tala med journalister, om man gör det i ett offentliggörande syfte. En sådan utsaga, med syfte att publiceras, innebär att den är straffri, säger rådman Bertil Ehn.

Däremot döms Ulf Karlsson för förtalsbrott, eftersom tingsrätten menar att han förstått att att uppgiften skulle utsätta Zlatan Ibrahimovic för andras missaktning. Det menar tingsrätten är klarlagt bland annat genom att Ulf Karlsson uppgett att han förstod att ”Det skulle ta hus i helvete” när han gjorde uttalandet.

– Han fälls för det som sas under paneldebatten, och domstolen anser att under det sammanhanget som det sas så innebar det att Ulf Karlsson gav intryck för att Zlatan var dopad under sin tid i Juventus, säger  Bertil Ehn.

Tingsrätten har gjort bedömningen att brottet, så som Zlatan Ibrahimovic yrkat, ska bedömas som grovt. Anklagelsen bedöms som allvarlig eftersom att det är en ”idrottsledare med stor kunskap” som lämnat uppgiften.

”Glad att tingsrätten håller med mig”

Ulf Karlssons ombud har inte hunnit prata med honom om domen.

– Ömsom vin, ömsom vatten är min kommentar till domen. Han fälls i en del men frikänns i en del, och slipper betala Zlatans rättegångskostnader vilket hade kunnat bli en dyr sak. Jag är glad att tingsrätten håller med mig om att han inte ska fällas för den han sagt till en journalist, det är en viktig princip, säger Ulf Karlssons advokat Johan Eriksson.

Hur går ni vidare nu?

– Det är för tidigt att säga. Nu ska vi läsa igenom domen i lugn och ro, det är klart att han inte är glad att bli dömd men man ska aldrig fatta beslut i all hast, säger Eriksson.

Zlatan Ibrahimovics advokat, Fredrik Bogren, konstaterar i en skriftlig kommentar till TT att tingsrätten gett fotbollsstjärnan rätt i huvudfrågan.

”Ibrahimovic har genom att väcka enskilt åtal gjort vad som ligger inom hans kontroll för att bemöta Ulf Karlssons felaktiga och grundlösa påstående från i våras. Ibrahimovic har därigenom på tydligast möjliga vis markerat sin inställning till Karlssons agerande”, skriver Bogren.

Får betala sina egna kostnader

Straffet för grovt förtal är böter eller fängelse i högst två år. Zlatan Ibrahimovic har inte begärt något skadestånd, bara att Ulf Karlsson ska betala rättegångskostnaderna.

Tingsrätten beslutade i sin dom att vardera parten ska stå för sin egen rättegångskostnad, eftersom de båda parterna vunnit ”i ömsom lika mån”.

– Jag var långt ifrån övertygad att det skulle bli en fällande dom och jag är inte övertygad om att det skulle stå sig i hovrätten om det skulle komma dit, säger Stefan Wahlberg, chefredaktör Dagens Juridik.

Han tror att det kommer bli vanligare med den här typen av mål i framtiden och att dagens dom kan hämma den allmänna diskussionen i den här typen av frågor framöver.

– På det generalla planet  kan den här domen komma att dämpa den allmänna debatten, men som individ som Zlatan kan man känna sig säkrare, säger Stefan Wahlberg.

Domen kan överklagas till Hovrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlssons utspel om dopning

Mer i ämnet