Foto: SVT arkiv

Professor Mårten Shultz ifrågasätter medierna

Uppdaterad
Publicerad

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, menar att medierna kanske inte fullföljt sitt ansvar när de publicerat uppgifterna om dopningsanklagelser mot Zlatan Ibrahimovic.

– Det blir en fråga om det skulle vara försvarligt att publicera uppgiften. Och det kanske man kan säga att det är eftersom Ulf Karlsson är en känd profil och en expert i dopningsfrågor. Det kanske kan anses försvarligt att lämna den uppgiften. Men då måste man gå längre och fundera på om uppgiften är sann eller om det finns skälig anledning att tro att den är sann, som det står i lagen. Och där är det väl inte säkert att medierna har fullgjort sin undersökningsplikt, utan helt förlita sig på Ulf Karlsson vars omdöme är svepande, säger Mårten Schultz till TT.

”Zlatan har ett case”

Schultz menar att Zlatan Ibrahimovic skulle kunna gå vidare och väcka talan mot svenska medier, och utländska, som återgivit uppgiften.

– Han har ett case, men sen blir det en bedömningssport i slutändan om han skulle kunna vinna, säger han.

Nya Wermlands-Tidningen var först med att rapportera vad Ulf Karlsson sagt  på Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i våras och tidningens ansvarige utgivare och redaktionschef Mikael Rothsten menar att deras publicering var väl genomtänkt:

– Jag tog ställning till om vi skulle publicera eller inte och enligt vårt sätt att se det är anmärkningsvärda uttalanden i offentlig miljö inte förtal utan det handlar om att rapportera om dom uttalandena och ett antal andra medier har ju följt efter. Ulf Karlsson är ju inte vem som helst utan har en gedigen bakgrund inom idrottsvärlden med sin kompetens, säger Rothsten.

”Det är inte förtal”

Han menar att NWTs publicering inte utgör förtal.

– Enligt Tryckfrihetsförordningen är det inte brottsligt om det var försvarligt att lämna uppgift i saken och om man kan visa att uppgiften var sann eller att det fanns skälig grund för den. Jag anser inte att det är förtal, säger Rothsten.

SVT Nyheter Värmland var en av de redaktioner som hakade på och rapporterade om Ulf Karlsson uttalande och för redaktionschefen och ansvarige utgivaren Tomas Skoglund var det självklart på grund av det stora allmänintresset.

– När Nya Wermlands-Tidningen toppade med nyheten om att före detta förbundskaptenen för friidrottslaget tror att Zlatan kan ha varit dopad fick det återverkningar i hela världen. Det hade varit helt orimligt att inte rapportera något om detta eftersom allmänintresset var så stort, och eftersom såväl Zlatan som Ulf Karlsson är välkända idrottsprofiler. Det har förstås varit viktigt att vår rapportering under hela den här processen har skett på ett sakligt och neutralt sätt, vilket jag tycker att vi har lyckats med. Vi har speglat nyheten från många olika håll och sökt kommentarer från båda sidor, säger Tomas Skoglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ulf Karlssons utspel om doping

Mer i ämnet