Nils Funcke har svårt att se det försvarliga i Ulf Karlssons uttalande om Zlatan. Foto: TT/SVT

Väntad dom anser tryckfrihetsexperten

Uppdaterad
Publicerad

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke väntade sig att Ulf Karlsson skulle fällas, men förvånades över klassificeringen.

– Det finns inte någonting värre för en idrottsman som är framgångsrik än att bli beskylld för att ha fuskat sig till de framgångarna, det är någonting som verkligen svärtar ner ryktet, säger Nils Funcke.

Oberoende av vilket yrke man har så är en anklagelse av det här slaget inget någon vill bli beskylld för, enligt Nils Funcke.

– Även om det inte skulle påverka varumärket, i det här fallet Zlatan, så vill man ju inte som person bli ihågkommen som den som gjorde en förfärlig massa bra, men att all framgången kanske var lite kemiskt betingad, säger han.

Läs mer: Ulf Karlsson döms för grovt förtal

I domen från Värmlands tingsrätt under måndagen dömdes Ulf Karlsson på en punkt av grovt förtal, det han sa under paneldebatten, men han friades också på en punkt av grovt förtal, det han sa till NWT efter debatten.

– Det är två helt separata processer. Det ena fallet är ett enskilt åtal, och det andra skulle vara fråga om ett tryckfrihetsåtal, säger Nils Funcke.

I ett tryckfrihetsåtal hade inte Ulf Karlsson varit skyldig, utan NWTs ansvarige utgivare.

– Det är bra att rätten benar ut det här. Zlatan valde att inte väcka ett sådant åtal, det kunde han gjort parallellt, eller istället för stämningen mot Ulf Karlsson, säger Nils Funcke.

En läxa för alla

Han menar att ord har en väldig makt, och hoppas att domen kan fungera som en läxa för allt från de som pratar om kollegor till klasskamrater.

– Jag hoppas att det här kan leda till en diskussion rent allmänt om vad vi säger till varandra. Förhoppningsvis visar det här att man bör vakta sin tunga, säger Nils Funcke.

Uppmärksammade tryckfrihetsmål

Visa
  • Mikael Persbrandt mot Expressen
  • Gudrun Schyman mot Expressen
  • Thorbjörn Fälldin mot Aftonbladet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ulf Karlssons utspel om doping

Mer i ämnet