Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlstad är först ut med ett Elevborgarråd för klimatet. Under dagen har över 900 förslag bearbetats och finslipats. Foto: SVT

Karlstad först ut med Elevborgarråd – barn kommer med förslag för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har alla barn och elever i de kommunala förskolorna och grundskolorna fått lämna förslag på hur Karlstads kommun kan bli mer miljö- och klimatsmart. Det har skett inom arbetet Elevborgarråd för klimatet. Ett koncept som Karlstad är först i Sverige med.

– Jag tycker det är väldigt trevligt att unga elever får vara med och ha en större inflytelseroll i Karlstad, säger Emil Forsgren, en av eleverna.

Hör mer om elevernas miljöförslag i klippet ovan.

Under torsdagsförmiddagen har 40-tal elever från årskurs 4-9 bearbetat över 900 förslag under en elevdemokratiworkshop. På workshopen har eleverna vässat och finslipat förslagen. De har även haft miljöexperter från kommunen till sin hjälp.

-  Det vi slänger i soptunnor kan vi omvandla till jord som vi sedan kan odla olika grönsaker på, berättar eleven Andrea Sterner om ett av hennes förslag.

Först i Sverige

Karlstad kommun är först i Sverige med att starta ett Elevborgarråd för klimatet. Målet är att det ska bli minst 50 konkreta förslag som ska överlämnas till beslutsfattare i kommunen. Arbetet ska också skapa framtidstro bland barn och unga i Karlstads kommun och ge dem möjlighet att påverka kommunen till en mer miljö-och klimatvänlig framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet