Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Handlaren Christer Johansson tycker initiativet är ett bra sätt att göra både samhällsnytta och försöka stävja matsvinnet. Foto: SVT

Karlstad kan få en ”matbank”

Uppdaterad
Publicerad

Redan för ett år sedan började planerna smidas för en så kallad matbank i Karlstad, men sedan slog coronapandemin till och istället inleddes en insamling i ett samarbete mellan Ria, Stadsmissionen och butikerna Stora Coop Bergvik och Ica Maxi Bergvik för att akut kunna stötta behövande. Nu tas planerna på en matbank upp på nytt.

– Vi vill ju alla göra samhällsnytta och det här är ju också ett bra sätt att titta på matsvinnet. Både hos producenter och leverantöreer men också hos butiker finns det ju bra mat som man inte kan sälja och då kan vi ta hand om det på ett bra sätt. Många butiker gör ju det här kanonbra redan idag, men här kan vi få ett mer samlat grepp, säger Christer Johansson, Icahandlare.

Tanken är att alltså att matbanken är en slags butik med mat som andra butiker inte kunnat sälja och som kan ges bort eller säljas till konsumenter för en mindre summa. Med i planerna nu finns Coop Värmland och Ica Maxi Bergvik men ambitionen är att fler butiker och butikskedjor ska haka på.

– Vi vill ju att alla ska vara med, så vi vill ju att Willys och Lidl ska vara med och naturligtvis Coop och Ica då, säger Christer Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet