Bilderna visar Karlstad från olika tidsepoker. Se mer i klippet! Foto: SVT

Karlstad lanserar webbkarta

Publicerad

Den digitala tekniken har öppnat Karlstads bildarkiv. Idag lanserades en ny webbkarta med historiska bilder. Bilderna av Karlstad visar hur staden förändrats och moderniserats på gott och ont.

– Det ger en väldigt bra bild av hur Karlstad utvecklats framför allt från 50-talet till 70-talet då Karlstad stod inför stora förändringar i bebyggelsen, säger Karlstads stadsarkitekt Henrik Sjöberg.

Mer än 8000 bilder av Karlstad mellan 1940 och 1989 med en stad i förvandling, också när det gäller invånarnas syn på sin stad.

– Ja, jag tror helt enkelt att vi inte alls är lika radikala nu. Vi har förmågan att avväga nya tekniska krav och nya bekvämligheter med en förståelse och ett intresse av att bevara äldre byggnader och platser och det har att göra med att vi har blivit påminda om negativa konsekvenser av stadsförnyelse och centrumförnyelse, som har gått lite väl hårt fram, säger Henrik Sjöberg.

Se Karlstads nya öppna bildarkiv här.

Webbkartan kommer också att finnas tillgänglig i utställningen i Karlstadsrummet i Bibliotekshuset fram till 16 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.