Karlstad rankas på förstaplats bland mellanstora kommuner i Cykelfrämjandets nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern. Foto: SVT

Karlstad utsett till bästa cykelstaden

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun har utsetts till bästa cykelstaden i Sverige, när det gäller mellanstora kommuner.

Det enligt Cykelfrämjandets nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern.

17 977 svenska cyklister har svarat på en enkät med 28 frågor som handlar om att cykla i den kommun som de cyklar mest i. Frågorna handlade bland annat handlade om generell nöjdhet, upplevd trygghet och tillgång till cykelvägar.

Före Sollentuna och Östersund

Karlstad har fått en totalpoäng på 3,36 på en femgradig skala vilket placerar kommunen på förstaplats i segmentet mellanstora kommuner, 50 000-100 000 invånare, före Sollentuna och Östersund.

– Detta är den finaste cykelutmärkelsen vi kan få. Det känns väldigt bra och som att vi är på god väg när det gäller att göra det så attraktivt som möjligt att cykla i Karlstad, säger Monica Bubholz (MP), kommunalråd och andre vice ordförande för teknik- och fastighetsnämnden i Karlstads kommun, i ett pressmeddelande.

Brister gällande trygghet

Samtidigt finns det brister när det gäller trygghetsfrågan.

– Karlstads cyklister uttrycker en högre trygghet generellt än cyklister i andra kommuner, men det är knappt hälften som tycker att det är tryggt för barn och unga att cykla i kommunen, säger Emilia Sternberg, projektledare för Cykelfrämjandets cyklistvelometer i pressmeddelandet.

Fler gång- och cykelvägar

Karlstads kommun jobbar därför för att skapa fler separata gång- och cykelvägar och att bygga cykelvägar mellan de mindre tätorterna i kommunen.

Etta bland kommuner med över 100 000 invånare är Örebro och bland små kommuner, med färre än 50 000 invånare, toppar Finspång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer