Karlstadpartiets styrelseordförande säger nu att han anser att uttalandet i podden var dumt. Foto: SVT

Karlstadpartiet ber om ursäkt efter uttalande om fake news

Uppdaterad
Publicerad

Efter sina påståenden om fake news när det gäller dödshot mot det socialdemokratiska kommunalrådet Linda Larsson backar nu Karlstadpartiet Livskvalitet.- Det var dumt, det var inte underbyggt och vi hade inte tillräckligt med fakta, säger Kenneth Jansson (KPL).

I går, onsdag, i partiets direktsända podd talade några av partiets företrädare om en VF-artikel som handlar om dödshoten mot Linda Larsson. Då påstod partiets styrelseordförande, Kenneth Jansson, att det var flera år gamla företeelser och hot och han kallade publiceringen för fake news, vilket P4 Värmland var först med att rapportera om.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Bland annat har det blågröna styret i Karlstad tagit starkt avstånd från Karlstadpartiets uttalanden.

 – Jag har varit aktiv i politiken i många år, men har aldrig tidigare varit med om att ett parti beter sig på det här sättet. Det är väldigt, väldigt allvarligt. Alla har ett ansvar för vad de säger och vilken stämning man är med och bidrar till i samhället. Jag tycker inte att Karlstadpartiet tar det ansvaret, säger Per-Samuel Nisser (M) i ett pressmeddelande.

Uttalanden väcker ilska

Enligt Linda Larsson (S) har hon bara den senaste månaden gjort två polisanmälningar efter hot, varav ett dödshot med koppling till den omdiskuterade etableringen av en Muminpark på Skutberget, och att Karlstadpartiet påstod att det handlade om fake news gör henne ledsen men också mycket arg.

– Det undergräver demokratin och det är anmärkningsvärt att ett partis företrädare uttrycker sig så här raljant över hot som kommer mot förtroendevalda. Dessutom verkar de ju helt sakna källkritik, säger hon.

Karlstadpartiet ber om ursäkt

Efter sin poddsändning och de reaktioner som följde har Karlstadpartiet publicerat en text på sin sajt där de tar avstånd från alla former av våld, hot och trakasserier. Och i dag ber partiet om ursäkt.

– Det är beklagligt att så många tagit illa vid sig, det var absolut inte vår avsikt. I synnerhet Linda, som figurerar i sammanhanget – vi ber henne, från hjärtat, om ursäkt om hon tagit illa vid sig, säger Kenneth Jansson.

Vad gör ni nu inom partiet för att det här inte ska hända igen?

– Vi diskuterar igenom inför kommande sändningar hur vi ska förhålla oss och vad vi ska ta upp, ordentligt.

Enligt Kenneth Jansson kommer nu den kritiserade delen av poddavsnittet att klippas bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.