• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Totalt har 20 mobiltelefoner placeras ut i sopbilar av kommunens IT-enhet. Foto: Camilla Gustafsson

Karlstads kommun mäter mobiltäckning

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan Karlstadsborna kolla vilken mobiloperatör som har den bästa täckningen där de bor.

Sedan i höstas utförs tester av mobiltelefontäckningen i Karlstads kommun. Tanken är att resultaten ska hjälpa kommunens IT-enhet när det gäller kvalitetssäkring men de ska också användas för att underlätta för kommuninvånarna att välja operatör till exempel.

Sopbilar används

Totalt har 20 mobiltelefoner placeras ut i sopbilar av kommunens IT-enhet. De samlar in uppgifter vad gäller täckningen hos olika mobiloperatörer och nät som till exempel 3G-nätet.

– Telefonerna samlar in data för att se hur täckningen är i verkligheten ute i Karlstads kommun. För att täcka en stor yta kontinuerligt såg vi att sopbilar var ett mycket bra sätt att få ut mätningen, förklarar Michael Wikstrand som är chef på Drift IT inom Karlstads kommun.

Tester inomhus från början

80 000 kronor per år kostar licensen för att använda det här systemet. Karlstad kommun har skrivit avtal för tre år, men då testas samtidigt täckningen inomhus i kommunens lokaler vilket egentligen var syftet från början – inför en upphandling av ny operatör.

– Vi går mer och mer mot mobil telefoni och då måste vi säkra att vi har en kommunikation med hjälp av telefon som fungerar, säger Michael Wikstrand.

Hur kan ni använda resultatet?

– Vi kan använda data till att trycka på vår nuvarande leverantör där vi ser förbättringsbehov, säger Michael Wikstrand som samtidigt berättar att i Värmland har testen spridit sig och genomförts i både Forshaga och Kils kommuner.

Nytta för invånarna i vår

I Karlstad fortsätter faktainsamlingen och vad gäller uppgifterna från sopbilarnas turer håller de på att sammanställas så att invånarna så småningom kan kolla täckningen och jämföra operatörer på olika platser.

– Vi räknar med – och hoppas – att vi under våren ska kunna lägga ut det här på karlstad.se så att det kommer kommuninvånarna till nytta, säger  Michael Wikstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet