Här riskerar Karlstad att svämma över

Uppdaterad
Publicerad

Mer regn och kraftigare skyfall som kommer allt tätare är vad vi har vänta oss i klimatförändringarnas spår.

Det här ställer nya krav på framförallt städerna, som inte är byggda för framtidens skyfall. Nu har Karlstads kommun kartlagt stadens svaga punkter.

Sårbara lågpunkter

I Karlstad finns flera så kallade lågpunkter. Det är ställen där vattnet samlas när ledningsnät eller andra vattenavledningar inte längre räcker till. För att ta reda på var Karlstad är som mest sårbart vid skyfall har kommunen låtit ta fram kartor som visar var de här lågpunkterna finns och vilka delar av staden som riskerar att bli stående i vatten. Våxnäs handelsområde ett problemområde.

Klimatet i Värmland

– Det är väldigt mycket asfalterat. Det finns inte så mycket gröna ytor eller andra områden där vattnet kan gå ner i marken. Det innebär att vid ett skyfall så går vattnet direkt ner i ledningarna och dagvattensystemet här är inte dimensionerat för att ta hand om de här stora mängderna vatten, säger Anna Sjödin som är översvämningssamordnare i Karlstads kommun.

Undvika översvämningar

Romstad och Hagaborg är exempel på två andra områden som pekas ut på kartan. I Karlstad jobbar man nu för att hitta olika sätt att avlasta ledningsnäten från allt vatten och försöka undvika framtida översvämningar.

– Det kan vara till exempel att man har en grön yta mellan väg och cykelväg där både snön och vattnet kan rinna av. Man kan använda och leda ut vatten på en fotbollsplan för där gör det inget om vattnet kan stå ett tag innan det rinner ner i marken, säger Anna Sjödin.

– Man kan göra ganska mycket men det kräver att vi börjar jobba med det ganska omgående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet i Värmland

Mer i ämnet