KAU:s studenter utan kårhus

Publicerad

Små intäkter och stora utgifter. Kårhuset som skulle ge karlstadstudenterna en given träffpunkt blev bara en kort parentes. Ekonomin höll inte och strax före jul beslutade studentkåren att avveckla verksamheten.

Tolv år år efter att kårhuset Klaraborg i centrala Karlstad stängdes, öppnade förra hösten det nya Kårhuset i Studenternas Hus mitt emot universitetet. Till den 320 kvadratmeter stora kårlokalen var det tänkt att studenter skulle kunna komma till ett café på dagen och en pub med utskänkningstillstånd på kvällen. Men det blev bara drygt ett år i de nya lokalerna.

– Vi hade helt enkelt för låga intäkter för att täcka våra utgifter, och då ansåg vi att det enda ansvarsfulla var att lägga ner innan situationen blev ännu värre, säger Sebastian Hardin, ordförande för Karlstads studentkår.

Svagt intresse

Det nya kårhuset blev alltså ingen succé. Pubkvällarna har varit få och oregelbundna. Filmkvällar och andra aktiviteter har bara lockat ett fåtal. Men för att kunna hålla låga priser, har verksamheten till stor del byggt på ideellt arbete, och att hitta studenter som vill jobba gratis har varit en utmaning för  studentkåren.

– Vi har inte haft tillräckligt med volontärer för att kunna bemanna det som krävs, och då har vi inte kunnat ha öppet, konstaterar Sebastian Hardin.

– Det är ju väldigt synd att det stängts, men det var inte så många som gick dit, trots att de försökte få dit människor med olika evenemang, men det drog väl inte tillräckligt, säger Gülser Candan, lärarstudent på Karlstads universitet.

Ingenjörsstudenten Emil Landgren håller med och konstaterar att han hellre träffar vänner hemma eller nere på stan.

– Där är det lite mer samling av flera ställen, mer att välja bland, säger han.

Linnéa Johansson som läser ekonomi på Karlstads universitet föredrar ekonomernas egna pub på campus, men tycker ändå det är synd att Kårhuset stänger.

– Det är tråkigt, för det är bra lokaler men vi har inte varit där jättemycket, konstaterar hon.

Utan kårhus

Kåren har ett långtidskontrakt, men vad som händer med lokalerna nu är ännu oklart. Klart är bara att Karlstads studenter återigen står utan ett kårhus.

– Det är klart att man i efterhand kan säga att vi borde gjort mer eller det här istället, men det fanns en efterfrågan bland studenterna att vi skulle starta ett kårhus. Nu använde vi de resurser vi hade till förfogande för att testa på det, och vi har kommit fram till att det i nuläget inte är rätt för Karlstad, säger Sebastian Hardin. 

Fakta:

Visa

Karlstad Studentkår har via aktiebolaget Kårhuset i Karlstad AB drivit Kårhuset. Den 17 oktober 2017 öppnade verksamheten i studenternas hus vid Karlstads universitet. Planerna för Kårhuset var att bedriva café- som pubverksamhet för studenter, samt erbjuda lokal för sittningar och andra evenemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer