De sex kommunerna i Karlstadsregionen: Karlstad, Kil, Hammarö, Forshaga, Grums och Munkfors, har tagit fram en gemensam plan för livsmedelsförsörjning i kris.
En plan för att klara att servera mat till prioriterad verksamhet som bland annat är förskola och äldreomsorg under minst två veckors tid.
– Kommunerna måste kunna upprätthålla verksamheter även vid omfattande elavbrott, översvämningar, stormar och terrorattentat om det skulle bli aktuellt, säger Malin Larsson som är säkerhetskoordinator vid Karlstadsregionens räddningstjänstförbund och har tagit fram planen tillsammans med kostcheferna i respektive kommun.
Lagerhållning och planering
I ett krisläge kommer Kils kommun använda fyra av sina tio kök och laga mat efter en särskild krismeny. Ett av köken som kommer att användas är det på Sannerudshemmet.
Kostchefen Agneta Hedlund guidar oss i matförrådet som från och med nu ska ha livsmedel och engångsartiklar så att man klarar sig i minst två veckor. Knäckebröd, havregryn, nyponsoppa, konserver som bönor och fiskbullar är några exempel på varor som alltid kommer finnas i lager. En dag med krismeny kan de se ut såhär på tallriken:
– Det blir gröt till frukost, korv och makaroner till lunch och till kvällsmålet en svampomelett. Kaffe och te serveras beroende på kokmöjligheter, säger Agneta Hedlund.
Inte så torftigt ändå?
– Nej, vi ska kunna ha det ganska bra även om krisen kommer, säger Agneta Hedlund.
Lagret ska bytas ut
Även om matlagret kommer bli betydligt större är tanken att det ska omsättas hela tiden och inte bli stående. Det innebär att det blir mer av den så kallade krismenyn även till vardags.
Margareta Andersson som precis ätit fläsk och bruna bönor till lunch har inget emot att äta lite mer havregrynsgröt, fiskbullar och bönor.
– Nej, det blir bra, jag gillar bruna bönor nu, det gjorde jag inte som barn.
Samtliga kommuner ska på sikt ta den nya planen i bruk och att Kil har tagit täten känns bra tycker kostchefen Agneta Hedlund.
– Vi har inte haft tillräcklig beredskap, men det är det vi ska försöka bli duktiga på nu. Bara en sådan sak som att ha plasthinkar på lager så vi kan hämta vatten.
– Idag är man beroende av dagliga matleveranser och skulle bara klara sig upp till en vecka, med den här planen klarar man sig längre, säger Malin Larsson.