En hink för 2.187 kronor. ”Vi hade kunnat göra bättre inköp”, säger Jan Westerberg, teknisk chef på Kils kommun. Foto: Bengt Wahlgren/SVT

Kils kommun gick på bluffen – betalade överpris för tösalt

Uppdaterad
Publicerad

Kils kommun har betalat drygt 1,5 miljoner kronor till ett företag som finns på en varningslista över företag med oseriösa försäljningsmetoder. Bland annat har man köpt tösalt – eller issmältningsmedel som det kallas – till kraftigt överpris.

Mellan 125 och 132 kronor kilot har Kils kommun betalat för tösalt – eller issmältningsmedel som det också kallas. Liknande produkter finns att köpa i vanliga affärer från knappa två kronor kilot. En tjänsteman lät sig övertalas att köpa stora mängder tösalt att användas för mindre ytor vid till exempel skolor och äldreboenden – även på sommaren.

– Vi har fått täta leveranser som inte har varit styrda efter behovet, konstaterar Jan Westerberg, teknisk chef på Kils kommun.

Varningslistat företag

Det började med en provleverans i november 2014 och sedan har det fortsatt – allt till ett kraftigt överpris. Ett 20-tal leveranser av, och fakturor för, framförallt tösalt men även rengöringsmedel, avfettningsmedel för 216 kronor per liter och våtservetter för närmare 10.000 kronor per paket hann det bli innan det hela stoppades.

– Det här är ju kostnader som... Vi hade kunnat göra bättre inköp. Vi upphandlar ju det mesta och det brukar oftast generera bra priser. Jag fick vetskap om det hela för två månader sedan, reagerade på det höga priset och nu har vi avbrutit allt samarbete med det aktuella företaget, säger Jan Westerberg.

Fick varning i systemet

De flesta produkter som kommunen har behov av köps in efter upphandling, men mindre inköp får göras utan dessa rutiner. Ekonomienheten på kommunen fick efter en tid en varning i systemet om det aktuella företaget – Universal Solutions – och påpekade detta för den person på kommunen som handlade av företaget. Men han valde ändå att fortsätta handla.

– Det började med en telefonförsäljare, sedan har kontakten fortsatt via mejl, där nya leveranser skickades om kontaktpersonen på kommunen inte svarade nej inom ett dygn efter förfrågan, berättar Jan Westerberg, teknisk chef på Kils kommun.

Nu har den ansvarige beställaren lämnat sin anställning och kommunen har fått tillbaka drygt 104.000 kronor efter att ha skickat tillbaka de två senaste leveranserna. Men resten står kvar i förråden. Och tösaltet lär räcka lång tid framöver eftersom leveranser skett kontinuerligt ungefär en gång i månaden under hela året de två senaste åren.

– Det är beklagligt det som skett, men nu har vi sett över våra rutiner så att det inte ska kunna hända igen, säger Jan Westerberg. 

Att många av landets kommuner köpt in varor av varningslistade företag upptäcktes av Förenade Bolag som arbetar med att kartlägga oseriösa företag. Enligt en rapport företaget tagit fram har mer än 100 kommuner runt om i landet köpt in varor av varningslistade företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varningslistat företag

Mer i ämnet