Fertilitetsbehandling, synkorrigerande operationer och anlitande av flyttfirma är nya personalförmånerna Foto: SVT

Kils kommun inför löneavdrag för fertilitetsbehandling

Publicerad

Att som anställd ha vissa personalförmåner som friskvårdsbidrag är inte helt ovanligt. Men i Kil har kommunen valt att införa personalförmåner som kanske är av det mer ovanliga slaget.

– Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare med nöjda medarbetare, säger personalchefen.

Fertilitetsbehandling, synkorrigerande operationer och anlitande av flyttfirma. Det har Kil nu har beslutat att erbjuda sina kommunanställda bruttolöneväxling på.

– Vi har fått in önskemål om dessa personalförmåner så därför känns det extra kul att kommunstyrelsen nu beslutat att vi ska erbjuda dem via bruttolöneväxling, säger Kaisa Rainerson, personalchef i Kils kommun.

Vill ha nöjda medarbetare

Inom kommunen finns redan en rad andra personaförmåner som friskvårdstimme, bruttolöneväxling för personbil och extra tjänstepensionsavsättning.

– Kils kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare med nöjda medarbetare och klara den framtida kompetensförsörjningen. En del av konkurrenskraften är att erbjuda förmåner utöver anställningsavtalet, så kallade personalförmåner, säger Georg Forsberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Kils kommun.

Förmåner utöver anställningsavtalet

Bruttolöneväxling är ett kostnadsneutralt sätt för arbetsgivaren att erbjuda sina anställda förmåner utöver anställningsavtalet. Skattelagstiftningen sätter gränser för vilken bruttolöneväxling som är möjlig och enligt kommunen är det viktigt att den som vill använda förmånen är medveten om att den kan påverka pension eller föräldrapenning.

– Vi har anställda som väljer bruttolöneväxling ändå eftersom de sammantaget tycker att lösningen är bra för dem, säger Kaisa Rainerson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.