Polisen får befogenhet att dela ut ordningsböter på plats för den som spelar hög och störande musik i bilen. Foto: TT

Klart: Hög och störande bilmusik kan ge böter på plats

Uppdaterad
Publicerad

Efter stora problem med personer som spelar hög och störande musik från bilar kommer nu det som många hoppas blir lösningen: Polisen får befogenhet att dela ut böter på plats.

Det är Riksåklagaren som idag beslutade att polisen ska få utfärda böter på plats för dels den som spelar hög och störande musik men också för den som kör vattenskoter så att det stör. Nyordningen gäller från den 1 juli.

Att spela hög och störande musik från exempelvis en bil klassas som förargelseväckande beteende och boten blir 1 000 kronor.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

”Mycket välkommet”

– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott, säger Jesper Molander, polisinspektör vid NOA (Nationella operativa avdelningen)

Ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg kommer att vara 1 500 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer