Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Damberg (S) besökte Arvika förra sommaren. Han tycker att Riksåklagarens förslag stämmer överens med de önskemål han tog till sig då, även om remissvaren har mycket kvar att önska. Foto: SVT

Inrikesministern beredd att gå vidare om nya boten inte räcker

Publicerad

Nästa vecka väntas Riksåklagaren fatta beslut i frågan om det blir en ny ordningsbot för personer som spelar för hög bilmusik. Både länsstyrelsen och flera kommuner ser tveksamheter i förslaget och föreslår ytterligare ändringar i lagen.

– Vi får se om det behövs, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

800 kronor i böter för förargelseväckande beteende, lyder förslaget.

Länsstyrelsen, tillsammans med åtta värmländska kommuner, skriver i sitt remissvar att det är positivt att något händer, men att beloppet är för litet och inte i paritet med den orsakade skadan. De vill även se att föraren kan hållas ansvarig, oavsett vem som styr musiken, alternativt att samtliga i fordonet hålls ansvariga.

Polisen kan redan bötfälla förare för onödig och störande körning, men enligt polischefen i Arvika, Jonas Wendel, handlar de flesta störningar mer om förargelseväckande beteende. I länsstyrelsen och kommunernas remissvar framgår dock att beteendet även skulle kunna betraktas som ofredande.

”Om nuvarande lagstiftning inte är tillräcklig (...) bör införandet av en ny brottsrubricering övervägas”, skriver de.

Men inrikesministern kan inte ge några konkreta lagändringsförslag i dag – se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Störande musik i Arvika

Mer i ämnet