Polischef Jonas WendelI berättar om hur en ny lag skulle kunna se ut och hur stor effekt en bot får, när passagerarna i bilen delar på beloppet. Foto: SVT

Polischefen i Arvika vill se ny lagstiftning: ”Konsekvenser för körkortet viktigast”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att polisen redan kan bötfälla förare som spelar för hög musik vill polischefen i Arvika att lagen skrivs om, för att komma åt problemet.

– Då tror jag vi får en riktig morot för att man ska avhålla sig från det här beteendet, säger han.

I klippet ovan berättar han hur en ny lag skulle kunna se ut och hur stor effekt en bot får, när passagerarna i bilen delar på beloppet.

Tidigare har det varit svårt för polisen att, över huvud taget, bötfälla personer som kör runt och stör i stan med sin musik. Det är många, olika, arvikabor som får sin nattsömn störd, natt efter natt, berättar Jonas Wendel, chef för Arvikas lokalpolisområde.

– Boende ringer till mig och antingen är man förbannad eller uppgiven, eller så gråter man, säger han.

Den senaste månaden har polisen börjat bötfälla de som stör. 1 000 kronor för trafikbrottet onödig och störande körning vid bostadsbebyggelse.

Förargelseväckande beteende

Men, det lagrummet täcker bara en liten del av problembilden. De flesta störningar handlar om förargelseväckande beteende – ett brott som måste gå hela vägen genom rättssystemet och ett eventuellt straff kommer därmed långt senare. Dessutom är det inte ett brott som ingår i trafiklagstiftningen, och påverkar därmed inte körkortet så som onödig och störande körning kan göra.

Just nu utreder Riksåklagaren om polisen ska kunna bötfälla även för detta, då med 800 kronor.

Men, det bästa hade varit en ny lag, som ingår i trafiklagstiftningen och riktar sig mer specifikt mot den här typen av problem, tycker Jonas Wendel.

Se hela intervjun i Morgonstudion på SVT Play, spola fram till 1h21m.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Störande musik i Arvika

Mer i ämnet