Foto: Läsarbild

Knivbeväpnad man skjuten av polis

Uppdaterad
Publicerad

En man i Deje har skjutits av polisen vid 15-tiden på fredagen. Enligt uppgift ska mannen ha varit beväpnad med kniv.

– Det verkar som att han ska ha haft kniv och har gått mot polisen, vilket gjorde att det blev en hotfull situation så patrullen blev tvungna att skjuta verkanseld i nödvärn, säger Mats Öhman, presstalesperson på Polisen Bergslagen.

Vad som föranlett det hela är i nuläget oklart. Ett larm kom i alla fall in om att ett brott ska ha begåtts i Deje, vilket fick polisen att skicka dit en patrull.

– Det kan ha varit mannen själv som ringt in och sagt att han har begått ett brott, men det är oklart just nu. När patrullen kom till platsen stötte de på den här mannen, säger Mats Öhman.

Var vid medvetande

Ambulans och ambulanshelikopter kallades till platsen.

– Mannen var vid medvetande, talbar och vaken och vi hade sjukvårdskunniga poliser på plats som hjälpte till att vårda honom tills ambulans kom till platsen. Han ska vara skjuten högt upp på benet, säger Mats Öhman.

Vad är det för brott som ska ha föregått händelsen?

– Jag går inte in på några detaljer om det.

Har någon annan skadats i samband med detta?

– Nej, ingen är skadad eller har blivit hotad vad vi vet nu, men det kan komma nya uppgifter om det.

Platsen där skjutningen skedde kommer spärras av för teknisk utredning.

– Två utredningar kommer inledas. En för att ta reda på vad mannen gjort sig skyldig till och en av enheten för särskilda utredningar, som kommer granska polisens agerande. Det är rutin vid sådant här, säger Mats Öhman.

”Chockad att detta händer i Deje”

Ett vittne, som vill vara anonym, berättar att han hörde en helikopter och gick ut för att titta efter vad som hände.

– Då ser jag en ambulanshelikopter som landade på Dejetorget och ser flertalet polisbilar och ambulans på plats. När jag sedan läste på nätet att en knivman skjutits av polis blev jag chockad att detta händer i Deje. Under tiden jag stod intill platsen kom flera polisbilar och jag fick en otäck känsla så jag gick åter hem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.