Kommunalrådet Daniel Schützer (S) utreds för djurplågeri. Foto: SVT

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) misstänks för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Linda Karlsson har beslutat att inleda en förundersökning om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen mot Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjäng och tillika veterinär.

Det var efter att Schützer behandlat en travhäst med så kallad bränning som länsstyrelsen anmälde honom till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Kammaråklagaren bekräftar att det inletts en förundersökning om brott.

– Det stämmer men jag kommer inte kommentera det vidare, säger Linda Karlsson.

När SVT Nyheter Värmland når Daniel Schützer vill inte heller han uttala sig.

– Jag har ingen kommentar och har valt att inte kommentera i nuläget, säger han.

Inte rekommenderad metod

Det var i mars som Daniel Schützer (S) behandlade sin travhäst efter en tävling på Färjestad. Behandlingen han utförde var en så kallad bränning på grund av en gaffelbensskada. Metoden som användes rekommenderas inte inom modern hästsjukvård, han anmäls nu därför av länsstyrelsen till ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Hur lång tid skulle det kunna ta innan det blir tal om en stämningsansökan?

– Det kan jag inte svara på, det beror på polisens resurser, säger Linda Karlsson.

I april meddelade Schützer även att han lämnade sitt uppdrag i styrelsen för Svensk Travsport till följd av den uppmärksammade behandlingen han utförde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.