Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Marja i Myrom har avlidit Foto: SVT

Konstnären Marja i Myrom har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Marja i Myrom avled under söndagskvällen. Hon blev 65 år gammal.

Hon hade sedan 2020 behandlats för cancer.

– Det blir så klart tomt även om vi vetat att hon inte hade lång tid kvar. Hon var överallt och ingenstans, och hon jobbade in i det sista. Så beskriver nära vännen och förläggaren Andreas Slätt, Marja Hallstensson, mest känd som Marja i Myrom.

Dödsbeskedet kom via ett av hennes barn i ett inlägg på sociala medier.

Kommande biografi

För bara några veckor sedan kom boken ”Jul på Mårbacka” med illustrationer av Marja, och om ett par veckor kommer hennes biografi ut.

Stugan i södra Fjöle utanför Arvika där Marja bodde de senaste omkring 15 åren har alltid välkomnat besökare och så ska det förbli. Anhöriga och vänner har beslutat att starta en stiftelse för underhåll av och aktiviteter i Marjas sagohus.

 – Hälften av alla intäkter från biografin kommer oavkortat gå till stiftelsen, berättar Andreas Slätt som också är ordförande i den blivande stiftelsen.

Tanken är det ska ska bli ett litet museum, och så småningom kanske vi också kan dela ut ett stipendium. I samband med boksläppet av Marjas biografi hålls en minnesstund på Sölje Herrgård, där några av hennes nära vänner bor.

– Hon ville inte ha någon begravning, utan har själv önskat att det bara hålls en minnesstund, säger Andreas Slätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.