Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De kör generellt ganska bra – men kan ha vissa dåliga vanor. Hör trafikläraren Ulf Marpurg om hur A-traktorförarna klarar B-körkortet. Foto: SVT

Körskolorna: A-traktorförare behöver färre körlektioner för B-körkort

Publicerad

Färre körlektioner och bättre körvana. A-traktorförare har lättare för sig när det senare i livet blir dags att skaffa B-körkort, det menar flera trafiklärare SVT varit i kontakt med.

De senaste dryga två åren har antalet A-traktorer i landet ökat med 50 procent. I Värmland är den siffran 24,2 procent. SVT har varit i kontakt med flera körskolor i länet och trenden ser likadan ut överallt. Ungdomar som tidigare kört A-traktor har lättare för sig att lära sig köra vanlig bil och klara uppkörningen med färre lektioner på körskola.

En av körskolorna är Centrala trafikskolan i Säffle. Där håller man intensivutbildningar där körskoleeleverna bor på plats under de veckor de tränar för att under vecka tre skriva teoriprov och därefter köra upp samma vecka eller nästkommande.

Ulf Marpurg är trafiklärare och i klippet ovan berättar han mer om vad elever med erfarenhet av A-traktor är bra på, men också vad de är mindre bra på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.