Hör skådespelaren Jakob Hultcrantz berätta om sin favoritkostym. På bilden Inger Hallström Stinnerbom och Leif Stinnerbom. Foto: SVT

Kostymerna från Västanå Teater blir konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Det utlovas teatermagi på Rackstadmuseet i vinter. Över 100 kostymer från Västanå Teater flyttar in på museet.

– Att få bre ut sig i en sådan här lokal är magiskt, säger Inger Hallström Stinnerbom.

Det som började med dräkter till föreställningarna Nils Holgersson och Tösen från Stormyrtorpet 1999 har under årens lopp vuxit till en färgsprakande och detaljrik garderob.

Det är Inger Hallström Stinnerbom som är designern bakom alla kostymer som Västanå Teater skapat. På utställningen som öppnar på Rackstadmuseet på lördag visas kostymer från alla Selma Lagerlöfuppsättningar. Det handlar om över 100 kostymer som sytts upp under 20 års tid.

– Det är en ära att få ställa ut här. Rackstadmuseet är ett monument i Värmland så det här är fantastiskt, säger Inger Hallström Stinnerbom.

Kostymerna blir konstverk

Föreställningarna i Berättarladan brukar locka runt 25 000 åskådare varje sommar, många är alltså de som redan sett kostymerna men att dräkterna nu flyttas från scenen till museet tror museichefen Anna Skoglund blir en annan upplevelse.

– Här blir kostymerna konstverk och man ser dem på ett annat sätt. De landar och är inte beroende av gestalten inuti utan står för sig själva, utan manus, dialog eller musik, säger hon.

– Kostymerna kommer fram på ett nytt sätt. Man kan stå nära, se detaljerna, gå runt och se både framsida och baksida, säger Inger Hallström Stinnerbom.

Kostymskapandet fortsätter

Och kostymskapandet fortsätter oförtröttligt. Idéarbetet till nästa sommars stora uppsättning har dragit igång men då är det inte Selma Lagerlöfs karaktärer som ska få nya kläder. Då blir det varelser från den nordiska mytologin som ska gestaltas när Eddan sätts upp.

– Det kommer att bli färggrant, och en hel del guld, berättar Inger Hallström Stinnerbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.