Foto: TT

Krafttag mot myggplågan i Deje

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs avgörande steg mot en lösning på myggplågan i Deje. Landshövdingen mötte Forshagas kommunalråd och lovade åtgärder. Landshövdingen lovade bland annat att bistå med arbetskraft för att röja i Naturvårdsområdet Pannkakan, fortsatt arbete tillsammans med Fortum gällande vattenreglering av området och, inte minst, ansöka om statliga medel för myggbekämpning.

Det var under tisdagseftermiddagen som landshövding Kenneth Johansson mötte Forshagas kommunalråd Per Lawén (S) i Forshaga. Huvudfrågan på dagordningen var myggplågan i Deje.

– Vi har fortsatt diskussionerna om vad vi kan göra och hur vi kan samarbeta kommunen, länsstyrelsen och andra myndigheter emellan. Vi ser ju att vi behöver vidta åtgärder, säger landshövding Kenneth Johansson om dagens möte.

Givande möte

Och det blev ett fruktbart möte för de myggplågade Dejebornas del. Mindre fruktbart för myggen, får man anta.

– Vi har tittat på kortsiktiga åtgärder, framför allt hur man kan använda pengar hos Naturvårdsverket för åtgärder för att begränsa mygg. Det andra som jag har redovisat är att vi har naturnära jobb som Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen förfogar över och som har möjlighet att gå ut och röja. De långsiktiga åtgärderna handlar om fortsatt diskussion med Fortum om vattenreglerande åtgärder. Vi har också bestämt att ta fram en ansökan för 2019 för att vid behov kunna använda bekämpningsmedlet BTI, säger landshövdingen.

Forshagas kommunalråd Per Lawén är märkbart nöjd med dagens möte.

– Jag är självfallet väldigt positiv. Jag tycker nu att Länsstyrelsen och staten på allvar går in i frågan. Det känns skönt att vi kan hjälpas åt. Det krävs samverkan mellan alla som kan hjälpa till för att klara av den här frågan, säger han.

Åtgärder sätts in

Exakt när det konkreta arbetet med myggbegränsande åtgärder kommer i gång är oklart. Men både landshövdingen och Forshagas kommunalråd ser för sig att det blir under innevarande år även om någon spridning av myggbekämpningsmedel inte kan bli aktuellt förrän tidigast under 2019.

– Det krävs ju omedelbara åtgärder. Där vet jag nu att kommunen i dialog med oss letar naturvårdande åtgärder man kan göra i dag för att få öppenhet som gör att myggen trivs sämre, säger landshövdingen och kommunalrådet flikar i:

– Allt som kan göras för att minska förekomsten av mygg är bra. Det behövs dikning, fräsning och röjning. Men det behövs bekämpning för att bli kvitt plågan, säger Per Lawén som ser fram emot de åtgärder som inleds redan i år.

Fotnot: BTI är den aktiva ingrediensen i det bakteriella myggbekämpningsmedlet Vectobac.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.