Två 19-åriga män dömdes idag för knivmordet i Grums den 14 maj. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Knivmordet i Grums har nu avgjorts i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Två 19-åriga män döms nu för mord på en 23-årig man vid kommunhuset i Grums i maj förra året. Precis som Värmlands tingsrätt anser hovrätten att de båda är skyldiga till mord och straffen på nio år och fem månader, respektive åtta år och tio månaders fängelse står fast.

Hovrätten för Västra Sverige slår fast att 19-åringarna tillsammans mördat 23-åringen genom kraftigt knivvåld. Mordet ska ha föregåtts av att offret och en av de dömda skulle ses för att göra upp om en narkotikaskuld. Båda männen har nekat till mordanklagelserna och hävdat att de högg 23-åringen i nödvärn.

På två punkter ändrar hovrätten tingsrättens dom. En 21-årig man som dömdes för skyddande av brottsling får sitt fängelsestraff på nio månader ändrat till skyddstillsyn. 19-åringarna döms också att betala 60 000 kronor i skadestånd till en nära anhörig till 23-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.