Se hur Karlstad stift fick en egen cykel-foodtruck. Foto: SVT

Kyrkan coronasatsar: Mat på två hjul och portabel präst

Uppdaterad
Publicerad

I en tid då coronapandemin har satt käppar i hjulet för såväl gudstjänster som kyrkkaffe så har Svenska Kyrkan tvingats tänka om. Efter månader av planering och montering rullas nu Karlstad stifts första tvåhjuliga food truck ut. Men satsningen innehåller också mer.

– Tanken är att man ska kunna boka en cykel-foodtruck i vårt webbsystem, kanske lägga till en präst om man vill gifta sig i Mariebergsskogen eller ha en konfirmationssamling i stadsparken, säger Miriam Pettersson Ahlenius.

Hon jobbar som diakon och träffade killarna, som byggt och konstruerat cykeln, i kyrkans verksamhet.

Coronaviruset i Värmland

Från att vara en lite galen idé till att nu stå färdig inför premiärdatumet lördagen den 24 oktober har det krävts många arbetstimmar. De fem unga killarna har alla en liknande bakgrund som ensamkommande flyktingar och var och en har bidragit med sin egen kompetens och erfarenhet.

– Jag är bra på att sy. Nu har jag fått lära mig om CNC-maskiner, om snickeri, om att jobba med metall och trä. Så nu är jag bra på det också, säger Mohammad Jafari.

Hussein Muhebi förklarar att det var en viktig del av projektet, att problemlösa tillsammans.

– Det hände så mycket under projektet som vi inte hade förväntat oss, men vi löste det. Att få problem och tvingas lösa dem gör oss bättre på att lösa andra problem i framtiden, säger Hussein Muhebi.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet