Lennart Wik (KVNS) och June Sandberg (S) står båda på listorna till kyrkofullmäktige i Nor-Segerstads församling. Hör varför de tror att valdeltagandet är så lågt och vad de hoppas på i årets val. Foto: SVT

Kyrkopolitikerna om riskerna med lågt valdeltagande

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 14 procent röstade i Nor-Segerstads församling förra kyrkovalet, vilket sätter församlingen i en av bottenplaceringarna i Karlstads stift när det kommer till valdeltagande. Inför årets stundande kyrkoval har coronapandemin gjort att valkampanjandet och arbetet med att engagera folk att rösta har försvårats.

Trots att valdeltagandet i Nor-Segerstads församling var bland det lägsta i Karlstads stift förra valet, så var kyrkopolitikerna June Sandberg (S) och Lennart Wik (KVNS) nöjda.

– Vi var jätteglada över det resultatet, då vi valet innan bara hade lite över tio procents valdeltagande, så det var ju en stor ökning vi gjorde, säger June Sandberg (S).

kyrkovalet 2021

Vill ändå att fler röstar

Samtidigt så ser de båda risker med att valdeltagandet ändå är såpass lågt.

– Det kan bli en elitkyrka – och det är farligt, säger Lennart Wik (KVNS).

– Risken kan ju vara att man som politiker får en annan makt. Vi behöver vara en folkkyrka. Och i ett demokratiskt samhälle så är det fler som behöver delta, menar June Sandberg (S).

Nomineringsgrupper istället för partier

Politiska partier förekommer inte i kyrkovalet utan medlemmarna röstar istället på nomineringsgrupper. Det är sammanslutningar och intressegrupper formade för att delta i kyrkovalet. Det går även att personrösta på kandidater.

I Nor-Segerstads församling så finns enbart två nomineringsgrupper representerade i kyrkofullmäktige: Arbetarpartiet – Socialdemokraterna (S) och Kyrkans Väl i Nor-Segerstads församling (KVNS).

June Sandberg (S) och Lennart Wik (KVNS) står båda på listorna till kyrkofullmäktige i Nor-Segerstad. Hör varför de tror att valdeltagandet är så lågt och vad de hoppas på i årets val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet