Ett fåtal läkare med eget bolag visade intresse för att som inhyrd arbeta inom landstinget i Värmland och nu måste hela upphandlingen göras om. Foto: Bertil Ericson/TT

Landstinget avbryter upphandling av läkare med egna bolag

Uppdaterad
Publicerad

Ett fåtal läkare med eget bolag har visat intresse för att som inhyrd arbeta inom landstinget i Värmland och nu avbryts hela upphandlingen – för att göras om.

Landstinget har som mål att vara oberoende av hyrläkare vid årsskiftet och en idé för att minska personalbristen inom landstinget, är att läkare och psykologer med egna bolag ska kunna få längre uppdrag genom avtal direkt med landstinget. På så vis skulle mellanhanden i form av bemanningsföretag försvinna, vilket landstinget menar skulle vara mer kostnadseffektivt. Dessutom skulle det vara ett sätt att säkra kvaliteten och kontinuiteten anser landstinget.

Bara ett anbud godkändes

Den 17 september i år annonserade Landstinget i Värmland sin nya upphandling men fram till sista anbudsdagen förra veckan kom bara fyra anbud in och nu avbryter landstinget upphandlingen.

– Skälet var att vi fick in för få anbud och endast ett blev godkänt i första kontrollen och då har vi enligt lag rätt att avbryta på grund av bristande konkurrens, säger landstingets upphandlingschef Pia-Britt Hildebrand.

Mer långsiktiga tjänster

I upphandlingen fanns 97 uppdrag, det vill säga tjänsteutrymmen, för läkare och psykologer. Tanken var att knyta till sig personal mer långsiktigt, det vill säga på ett år med möjlighet till förlängning upp till fyra år. Men inte ett enda anbud från psykologer lämnades medan det enbart kom in fyra från läkare och nu ska upphandlingen göras om.

– Vi har fått i uppdrag av verksamheten att göra om det och då får vi titta på inkomna kommentarer från leverantörer och den interna processen för att se vad vi kan förändra i uppdraget.

När kommer den upphandlingen att genomföras?

– Arbetet har påbörjats i verksamheten men det är inte tidsstyrt än för när upphandlingen ska annonseras, säger Pia-Britt Hildebrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.