Arvika sjukhus vill anställa specialister Foto: SVT Arkiv

Landstinget vill anställa specialistläkare

Publicerad

Landstinget i Värmland presenterade under tisdagen ett förslag på utvecklat uppdrag för Arvika sjukhus. Förslaget innebär att sex specialistläkare ska anställas.

Genom att anställa sex specialistläkare blir det möjligt att bemanna akutmottagningen med specialister dygnet runt. Tanken är patienter på akuten inte ska undersökas av underläkare.

– I grunden handlar det om att det ska vara en läkare med vana att se många patienter. Det handlar om att ha en stor erfarenhet av att bedöma patienter, säger hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg.

Slippa hyra läkare

Förhoppningen är att det här förslaget ska resultera i att sjukhuset inte ska behöva hyra in läkare.

– Förslaget är som vi uppfattar det relativt kostnadsneutralt gentemot hur vi arbetar idag. Idag har vi dyra hyrkostnader på läkare. Hyrläkare som vi är beroende av. Grundtanken är att det här inte ska behöva kosta mer, förklarar Tobias Kjellberg.

Beslut tas i oktober

Enligt Tobias Kjellberg är viktig för att kunna bedrivas vården på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Senare i höst fattas beslut angående förslaget.

– Nu påbörjas en facklig process. Det här förslaget kan komma att modifieras på vägen. Den 24 oktober tar landstingsstyrelsen ett politiskt beslut, avslutar Tobias Kjellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.